Raamattu on ajankohtainen

Gustave Doré: Valon luominen (Wikimedia)

Luin artikkelin, jossa eräs teologian professori kertoi kohtaamisestaan yliopistonsa biologian professorin kanssa. Tuo biologi kertoi, että hänellä oli oppilaita, jotka olivat haastaneet häntä keskustelemaan 1. Mooseksen kirjasta, genesiksestä. Nuo oppilaat kannattivat ns. nuoren maapallon kreationismia. Biologian professori kertoi, että hän ei kuitenkaan ollut voinut noihin keskusteluihin lähteä, koska ateistina ei noita Raamatun tekstejä tuntenut.

Kertoja antoi biologian professorille Raamatun ja lupasi keskustella. Tämä luki ensimmäisen luvun - ensimäisen kerran elämässään - ja kun hän lopetti, kyynet virtasivat pitkin hänen poskiaan. "Se oli kauneinta, mitä olen koskaan lukenut", hän sanoi.

Kertoja pohtii sitten artikkelissa sitä, miten meidän tulisi nykyisenä tieteen aikakautena lukea noita Raamatun alkulukujen vanhoja tekstejä. Niitä ei pidä lähteä väkisin sovittamaan tieteen viitekehykseen, vaan lukea niitä niin, kuin ne on alunperin tarkoitettu luettavaksi. Ne ovat kirjoituksia, joissa on ikivanhaa viisautta, jossa tutkistellaan olemassaolon syvimpiä kysymyksiä. Ne ovat eläviä ja voimakkaita ja herättävät monenlaisia keskusteluja. Ne paljastavat itsestämme, maailmasta ja elämästä asioita, joita emme koskaan olisi voineet tulla ymmärtämämään tieteen tarjoamin keinoin.

Keskustelut jatkuivat viikoittain noin vuoden ajan ja niissä käsiteltiin 1. Mooseksen kirjan yhtätoista ensimmäistä lukua - juuri tuota osaa Raamatusta, jota on vaikea sovittaa tieteen näkemyksiin tai täsmällisesti sijoittaa historiaan. Sitten he jatkoivat Markuksen evankeliumiin ja biologi löysi uskon Jeesukseen.

Merkillistä, että juuri nuo Raamatun vanhimmat kertomukset olivat niin tärkeitä tässä prosessissa. Itse olen usein ajatellut, että ehkä olisi paras aloittaa Raamatun luku vaikka Johanneksen evankeliumista, ettei juuttuisi Raamatun alkusivujen nostamiin vaikeisiin kysymyksiin. Mutta toisaalta olen noihin alkulukuihin usein itsekin palannut, koska ne ovat tosiaan niin puhuttelevia ja hienoja.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin: Are Ancient Bible Stories Still Relevant?

Kommentit