Valintojen merkitys

Le vanneur, Jean-François Millet (Wikimedia)

Meitä on kasvatettu ja kasvatetaan. Ihmiskuntana ja yksilöinä. Tuon kasvatuksen myötä joudumme tekemäään valintoja. Valitsemmeko hyvän vai pahan, valon vai pimeyden.

Raamatussa kuvataan ensimmäisiä ihmisen tekemiä valintoja syntiin­lankeemus­kertomuksessa. Jotkut lukevat sen kirjaimellisemmin, jotkut vertauskuvallisemmin. Sillä ei ole niin suurta merkitystä. Se kuvaa alkua, jolloin ei ollut vielä paljon ymmärrystä, ei ollut tietoa oikeasta ja väärästä. Kasvatus alkoi joskus. Myöhemmin ihmiskunta sai lisää ilmoitusta, tietoa ja opetusta. 

Opetus ilmestyi täydessä kirkkaudessaan Jeesuksen peroonassa. Samat kysymykset tulivat eteen taas. Mitä valitsemme. Valinnoilla on suuri merkitys. 

_______

Eräs ajatus John Lennoxilta jäi kerran mieleen. Hän on Oxfordin yliopiston matematiikan emeritusprofessori ja tunnettu kristitty apologeetta. Ajatus lienee myös ihan klassinen argumentti keskusteluissa, joissa käsitellään kärsimyksen ongelmaa ja vapaata tahtoa. Näin se menee kaikessa yksinkertaisuudessaan:

"Jotta voisimme tehdä oikein, on oltava myös mahdollisuus tehdä väärin."

Siinä on jotain erityistä, kun ihminen tekee vaikeissa ratkaisutilanteissa oikean moraalisen valinnan. Ilman väärintekemisen mahdollisuutta ei olisi tällaista jaloa asiaa, voittoa, olemassa. Olemassaolo olisi jotenkin köyhempää, joku taso jäisi saavuttamatta...  

_______

Johannes Kastaja puhui Jeesuksesta maanviljelykseen liittyvällä vertauskuvalla: "Hänellä on viskimensä kädessään...". Viskimellä tarkoitetaan välinettä, jolla jyviä heiteltiin ilmaan, jolloin tuuli erotti ne akanoista. Tuulten voi ajatella kuvaavan vaikeita olosuhteita ja valintatilanteita elämässämme. Näyttää siltä, että Jumala haluaa myös koetella meitä. Valitsemmeko oikein myös silloin, kun se on vaikeaa, vai lennämmekö akanoiden mukana pois... 

Kommentit